Zo motiveert u een collega die dat nodig heeft

U bent druk met uw eigen ontwikkeling als ondernemer, directeur, manager of professional. Dat snappen we. U focust op de productiviteit en kwaliteit van uw werkzaamheden, terwijl u aan uw leerdoelen en persoonlijke ontwikkeling als succesvol leider werkt. En dat is nogal wat! U bent zo druk met uw eigen prestaties, dat u bijna vergeet om u heen te kijken en de collega in nood niet opmerkt. Terwijl die wel een duwtje in de goede werkrichting kan gebruiken.

Goede leiders kijken achterom

achterom-kijken-leidinggevende-grouve

Kijkt u genoeg achterom? Bron: Unsplash

Een succesvolle leider kijkt niet alleen naar zijn eigen werkzaamheden en prestaties, maar ook naar die van de mensen om hem heen. Kijkt u genoeg achterom? Of bent u vooral bezig met uw eigen carrièrepad?

Motiveer uw collega en help uzelf

Door uw collega te motiveren, helpt u niet alleen uw collega verder, maar indirect ook uzelf. Als succesvolle leider weet u immers dat goede resultaten alleen kunnen worden gerealiseerd als u samenwerkt. Iedereen werkt immers beter, harder en gepassioneerder in een motiverende werksfeer.

TIP: Zorg voor een goede mentor

Help uw collega in 3 stappen

help een collega in nood-grouve

U heeft een collega die zichtbaar worstelt met zijn productiviteit. De motivatie is er (een beetje) vanaf en hij straalt geen plezier meer uit, terwijl dat voorheen wel anders was. Wat nu? We hebben drie stappen uiteengezet hoe u, als leidinggevende of professional, het beste met deze situatie kunt omgaan.

1. Acknowledge

Stap allereerst op uw collega af om te laten weten dat u zijn of haar worsteling ziet. Nodig uw collega persoonlijk uit om samen een kop koffie te drinken, weg van de werkplek. En maak vervolgens bespreekbaar wat u ziet. Misschien ziet uw collega er down uit, gefrustreerd of ongeconcentreerd. Vraag naar het welzijn van uw collega: ‘Hoe gaat het?’ Maar forceer geen gesprek. Laat vooral weten dat u er voor hem bent. Alleen erkenning is voldoende in deze eerste stap. Het gaat om het persoonlijke contact; iets wat we in de waan van de dag weleens vergeten.

2. Validate

Na de situatie van uw collega te hebben erkend, is het nu tijd om een helpende hand uit te steken om zijn motivatieprobleem op te lossen. Een van de meest voorkomende problemen waardoor werknemers zich uit het veld geslagen voelen, is een combinatie van het oplichterssyndroom en sociale vergelijking. Het oplichterssyndroom, ook wel bedriegerssyndroom of bedriegersfenomeen genaamd, is een term om mensen te beschrijven die niet in staat zijn hun prestaties te internaliseren. Mensen met het oplichterssyndroom blijven ervan overtuigd dat ze bedriegers zijn en hun succes niet verdienen, ondanks externe bewijzen van hun competentie.

TIP: 7 Signs You Suffer From The Impostor Syndrome

Dit wordt versterkt door de neiging om met anderen te vergelijken, vaak met mensen die meer succes hebben, in welke dimensie dan ook. Het probleem met sociale vergelijking is dat je alleen kunt zien wat andere mensen naar de wereld projecteren (opzettelijk of onopzettelijk). Je ziet wat ze zeggen en wat ze doen, maar niet wat ze voelen of denken. Dus je gaat ervan uit dat ze niet dezelfde gevoelens hebben als jij over je werk.

Daarom is het nuttig om contact met de collega te zoeken die worstelt met dit probleem. Laat weten dat hij niet de enige is, door open te praten over uw eigen lastige werksituaties. Uw collega zal zien dat hij niet alleen is en zijn probleem niet uniek is. En dat maakt het oplossen ervan een stuk eenvoudiger! De weg terug naar een gemotiveerde houding is dan ingezet.

3. Plan

De derde stap is om over te gaan tot de uitvoering, dus het concreet helpen van uw collega om zijn motivatie, plezier en productiviteit terug te vinden. Hoe? Door samen een plan voor de toekomst te ontwikkelen. Dat kan op diverse manieren. Afhankelijk van de reden van het gebrek aan motivatie van uw collega.

Het kan natuurlijk zo zijn dat uw collega simpelweg niet past bij de organisatie of niet geschikt is voor de rol die hij nu bekleedt. Of misschien voelt hij zich niet verbonden met de missie van de organisatie en ontbreekt het daarom aan motivatie. Een andere reden van gebrek aan motivatie kunnen de werkzaamheden zijn, misschien heeft hij totaal geen affiniteit met zijn taken en activiteiten. Als één van voorgaande redenen het geval is, dan is het wijs uw collega te helpen een beslissing te nemen om andere carrièrekansen na te streven. Dan is dit eenvoudigweg niet zijn type werkgever, functie of rol binnen de organisatie.

TIP: How asking for help can boost your work and career

Maar, het kan ook simpeler. Het is waarschijnlijker dat uw collega geschikt is voor zijn werk, maar problemen heeft om dingen voor elkaar te krijgen. Ga in dat geval naast hem staan en maak samen een plan hoe hij gefaseerd issues waar hij tegenaan loopt kan oplossen, om zo langzaam maar zeker zijn motivatie, plezier en productiviteit terug te vinden. Waarschijnlijk ziet uw collega door de bomen het bos niet meer en heeft hij daarom behoefte aan duidelijkheid en overzicht. Help hem die behoefte te bevredigen door samen een plan van aanpak te maken.

Help een ander, maar help ook uzelf

help-een-ander-maar-ook-uzelf-grouve

Bron: Pixabay

Het is niet uw taak om iedereen z’n probleem op de lossen. Maar het is wel uw verantwoordelijkheid, als succesvol leider, om het welzijn van uw werknemers en/of collega’s te monitoren en positief te stimuleren. U weet immers: succes behaal je niet alleen. Pas echter op voor de valkuil dat het helpen van collega’s uw eigen prestaties schaadt. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Persoonlijke begeleiding leiderschapskwaliteiten

Wilt u uw persoonlijke leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen, om anderen beter te kunnen helpen? Wij begeleiden u graag bij deze ontwikkeling. Samen stellen we ambitieuze, maar realistische doelen en werken we aan cases die uw leiderschapskwaliteiten toetsen en verbeteren.

Share This