En belangrijker: hoe houdt u ze binnen?

Als leidinggevende hecht u veel waarde aan loyale, goed presterende werknemers. Gemotiveerd en productief; een waardevolle werknemer draagt écht iets bij aan uw organisatie. Hij of zij presteert al langere tijd extreem goed en u kunt op hem of haar bouwen. Maar, op een dag wil deze waardevolle werknemer vertrekken, omdat hij geen uitdaging meer heeft. Hoe kan dat? Wat kunt u eraan doen om deze waardevolle werknemer toch binnen te houden?

Verandering is noodzakelijk

verandering-werknemers-grouveBron: Unsplash

Als werkgever of leidinggevende wilt u niets liever dan de situatie behouden zoals deze nu is. U klampt zich vast aan de huidige situatie: “want het draait toch goed zo?” En dat is de grootste fout die u kunt maken om uw waardevolle werknemer alsnog binnen te houden: de situatie onveranderd laten. Uw waardevolle werknemer is namelijk juist wel toe aan nieuwe prikkels en uitdagingen. Hij wil dus juist niet dat er niets aan de situatie veranderd. Hij is toe aan verandering. Als leidinggevende heeft u dus het lef nodig om de situatie te durven veranderen, om uw waardevolle werknemers bij u te houden. Zij willen namelijk groeien en hebben behoefte aan uitdaging, omdat iedere werknemer een leercurve heeft. Dat heeft u zelf trouwens ook.

TIP: 7 Ways to make change management a success in your company

Aandacht voor de leercurve

Iedereen heeft een eigen leercurve. Ook u, als leidinggevende. Zolang we ons opwaarts in onze leercurve bewegen, blijven we groeien, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en uitdagingen aangaan. Oftewel, we zijn productief en gemotiveerd, want we doen nieuwe ervaringen op en dat vinden we prettig. Ons brein wil namelijk positief worden geprikkeld. Dat gebeurt als we worden uitgedaagd.

Zolang uw werknemer wordt geprikkeld en opwaarts in zijn leercurve beweegt, is hij een waardevolle werknemer die goed presteert en het naar zijn zin heeft. Op het moment dat de uitdaging weg is en uw werknemer stopt met ontwikkelen omdat hij stilstaat, slaat de verveling toe. Zijn brein wordt niet meer geprikkeld, omdat de leercurve voor hem ophoudt. Het is tijd voor iets anders. Een nieuwe uitdaging, een nieuwe rol, waarbij hij opnieuw de prikkels krijgt waar hij zo naar verlangt. Kunt u als leidinggevende deze prikkels bieden?

De houdbaarheid van een rol

functiegroei-grouve

Na vier jaar is het tijd voor een nieuwe rol binnen de organisatie. Bron: Pixabay

Iedere rol heeft zo z’n eigen houdbaarheid. Grofweg neemt een persoonlijke leercurve zo’n vier jaar in beslag. Na vier jaar leren, groeien en ontwikkelen, houdt het in de meeste gevallen op. Dan is het tijd voor een nieuwe rol binnen de organisatie. Dat kan een andere functie betekenen of een uitbreiding op de huidige functie binnen de organisatie. Hoe dan ook zult u ervoor moeten zorgen dat uw waardevolle werknemer weer wordt geprikkeld en in een nieuwe leercurve terechtkomt, van uitdaging, groei en ontwikkeling.

De ideale organisatie

Iedere organisatie is een verzameling van mensen met verschillende leercurve. Iedereen heeft zo z’n eigen leercurve en bevindt zich in een ander stadium. Dat is heel normaal. We groeien en ontwikkelen niet allemaal tegelijkertijd. Iedere rol vergt ook weer andere kwaliteiten en vaardigheden. De ideale organisatie en/of het ideale team bestaat uit een slim samengestelde groep, waarbij aandacht is voor ieders individuele leercurve én waarbij de verschillende leercurve slim zijn samengesteld.

Een optimaal presterend team bestaat uit de volgende ideale mix aan leercurve:

  • 15% van de groep staat aan het begin van zijn leercurve en is net begonnen met het leren van nieuwe vaardigheden;
  • 70% bevindt zich in het midden van de leercurve en voelt zich optimaal betrokken;
  • 15% van het team zit aan het einde van z’n leercurve.

Iedere organisatie is een verzameling van mensen met verschillende leercurve. Klik om te Tweeten

Aandacht voor groei en ontwikkeling

De oplossing om waardevolle werknemers te behouden, is dus om aandacht te besteden aan groei en ontwikkeling. Leg de persoonlijke leercurve van uw werknemers onder de loep en stel een persoonlijk ontwikkelingsplan samen. Doe dat individueel, voor iedereen persoonlijk. En kijk ondertussen ook naar het teambelang en stel de ideale groep samen voor een optimaal presterend team.

TIP: Use your strengths optimal

Persoonlijke begeleiding

Hoe staat het eigenlijk met uw persoonlijke leercurve? Ook als leidinggevende heeft ook u een eigen leercurve. In welk stadium van uw leercurve bevindt u zich? Waardevolle informatie om uzelf als leidinggevende te ontwikkelen. Wij kijken graag met uw mee en begeleiden u in uw ontwikkeling waar nodig.

Share This