Door: Gerard Grouve

Ook al zijn we meer dan ooit met elkaar in contact door de digitale wereld, voelt nog steeds een groot deel van de bevolking zich vaak eenzaam. Ook succesvolle professionals en leidinggevenden, zoals bijvoorbeeld CEO’s. Dat heeft persoonlijke gevolgen voor het welzijn van de persoon in kwestie, maar eenzaamheid op de werkvloer kan ook grote bedrijfseconomische gevolgen hebben.

Eenzaamheid op de werkvloer heeft invloed op het werkplezier en kan dus gevolgen hebben op de (mentale en/of fysieke) gezondheid van werknemers. Eenzaamheid op de werkvloer kan zodoende zelfs leiden tot een burn-out. Kortom, eenzaamheid op de werkvloer is voor niemand goed; voor zowel de persoon in kwestie niet, als het bedrijf en de economie. De vraag is dus: wat veroorzaakt eenzaamheid, hoe kunt u het voorkomen en als eenzaamheid dan toch op de werkvloer toeslaat, hoe gaat u het dan te lijf? Peer-coaching is een laagdrempelige manier van coaching die uitermate geschikt is om eenzaamheid op de werkvloer tegen te gaan. Hoe? Dat leggen we u graag uit.

Eenzaamheid-peer-coaching

Bron: Unsplash

Eenzaamheid op de werkvloer: de oorzaken

Om eenzaamheid op het werk tegen te kunnen gaan, moeten we het eerst goed begrijpen. We duiken daarom eerst in de oorzaken van eenzaamheid. Vooropgesteld is eenzaamheid een subjectief begrip; een persoonlijke beleving van isolatie. Toch zit de oorzaak van eenzaamheid op de werkvloer niet in het aantal contactmomenten met collega’s. Waar het wel om draait is de kwaliteit van die contactmomenten en de betekenis van onderlinge relaties met collega’s.

Geen klik

Eenzaamheid op de werkvloer wordt veroorzaakt door een geïsoleerd gevoel, dat door het gebrek aan klik met collega’s kan worden gevoed. U voelt zich niet begrepen en gezien, dus voelt u zich alleen en misschien zelfs wel eenzaam. Stel uzelf echter de kritische vraag: komt dat door de ander? Of komt dat omdat u zich niet bloot durft te geven op de werkvloer? In veel gevallen is het tweede het geval.

Sommige mensen hebben moeite om zichzelf te zijn op de werkvloer en meten zich daarom een rol aan. Groepsdynamiek kan dit teweegbrengen. We zoeken onze rol in de groep, maar is dit wel de rol die bij u past? Besef namelijk goed dat het vrijwel onmogelijk is voor uw collega’s om een betekenisvolle band met u op te bouwen als u zich niet openstelt. Een gevoel van eenzaamheid ligt dan al snel op de loer.

Leestip: Help een collega in nood

Afstandelijke bedrijfscultuur

Veelal wordt eenzaamheid op de werkvloer negatief gestimuleerd door een afstandelijke bedrijfscultuur. Mensen willen zich graag gewaardeerd voelen door de mensen om zich heen. Thuis, op school, in de vriendengroep, in de maatschappij en dus ook op de werkvloer. Om waardering te kunnen voelen is écht contact noodzakelijk. Echter bewaren veel werknemers juist afstand, omdat ze denken dat dit gepast is op de werkvloer, waardoor de échte connectie tussen mensen ontbreekt. En die connectie is juist de connectie die we nodig hebben om ons gewaardeerd te voelen. Een afstandelijke bedrijfscultuur, waarin terughoudend met elkaar wordt omgegaan en collega’s gereserveerd communiceren, is daarom een bedrijfscultuur die sneller eenzaamheid op de werkvloer aanwakkert, dan een open, warme en behaaglijke bedrijfscultuur.

Peer-coaching-oplossing-eenzaamheid

Bron: Unsplash

Peer-coaching als oplossing voor eenzaamheid

Peer-coaching biedt uitkomst bij het tegengaan en bestrijden van eenzaamheid op de werkvloer. Bij peer-coaching gaat het om het begeleiden van gelijken, zoals in dit geval collega’s dus. Het doel van deze persoonlijke begeleiding is het functioneren van de ander te optimaliseren. De gelijkheid van de coach en gecoachte is te vinden in de leeftijd en functie van collega’s.

Peer-coaching biedt uitkomst bij het tegengaan en bestrijden van eenzaamheid op de werkvloer. Klik om te Tweeten

Connectie en waardering

Het is makkelijker om een connectie te voelen met een gelijke, zoals een collega in dezelfde leeftijdscategorie met nagenoeg dezelfde werkzaamheden, kennis en werkdruk. Daarom is peer-coaching een goede methode om eenzaamheid op de werkvloer tegen te gaan. Door deze diepgaande connectie ontstaat er gemakkelijker waardering; een belangrijk element op de werkvloer om isolement te voorkomen.

Buddysysteem

Eigenlijk is peer-coaching een soort buddysysteem binnen uw organisatie. Twee collega’s die elkaars gelijken zijn, worden aan elkaar gekoppeld voor een-op-eengesprekken. Peer-coaching kan daarom ook worden gezien als een soort buddysysteem. Met een buddy op de werkvloer is de kans op eenzaamheid een stuk kleiner. Zodoende draagt peer-coaching positief bij aan het tegengaan en bestrijden van eenzaamheid op de werkvloer, want met een buddy voelt u zich minder snel eenzaam.

Leestip: Zorg voor een goede mentor

Veilige omgeving

Door een buddysysteem op te bouwen op de werkvloer, ontstaat er automatisch een veilige werkomgeving. Een werkomgeving waarin werknemers zich veilig en vertrouwd voelen. Een warme en behaaglijke thuisomgeving. Kortom, een omgeving waarin men zich niet snel eenzaam zal voelen.

Geholpen worden door te helpen

Niet alleen de collega die coaching krijgt voelt zich geholpen door de connectie en waardering van peer-coaching, ook de collega in de coachende rol voelt zich waardevol en nuttig door de ander te helpen. Het directe doel van peer-coaching is om de gecoachte collega te helpen optimaal te functioneren. Het indirecte resultaat is echter dat ook de collega in de rol van coach zich waardevol voelt en zich dus minder snel eenzaam zal voelen. Een echte win-winsituatie dus!

Positieve invloed op de bedrijfscultuur

Heerst er momenteel een afstandelijke bedrijfscultuur binnen uw organisatie? Met peer-coaching werkt u structureel aan een meer open, warme en toegankelijke bedrijfscultuur; naar een organisatie waarin waarde wordt gehecht aan connectie en waardering. In een dusdanige bedrijfscultuur waar werknemers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, is de kans op eenzaamheid op de werkvloer een stuk kleiner dan binnen een afstandelijke bedrijfscultuur. Peer-coaching is daarom tevens een doeltreffende manier om uw bedrijfscultuur langzaam maar zeker positief te beïnvloeden, om een meer open en warme bedrijfscultuur te ontwikkelen.

Leestip: Leiderschap gedreven door creatieve uitdaging

Laagdrempelige methode

U heeft niet veel nodig om peer-coaching op te zetten, omdat u niet afhankelijk bent van externe partijen en agenda’s van coaches of trainers. Peer-coaching is daarom een relatief laagdrempelige methode van coaching, die u snel en effectief kunt inzetten om eenzaamheid op de werkvloer tegen te houden of te bestrijden.

Peer-coaching is daarom een relatief laagdrempelige methode van coaching, die u snel en effectief kunt inzetten om eenzaamheid op de werkvloer tegen te houden of te bestrijden. Klik om te Tweeten

Team-reuse-grouve

Ga eenzaamheid op de werkvloer te lijf

Signaleert u eenzaamheid op de werkvloer? Of heeft u zelf last van eenzaamheid? Probeer de oorzaak van uw eenzaamheid in beeld te brengen, zodat u er samen met een buddy aan kunt werken! Wij helpen u graag om peer-coaching ook binnen uw organisatie te implementeren, om eenzaamheid op de werkvloer tegen te gaan.

Gerard Grouve

Eigenaar Grouve Management BV
06 - 20 39 72 32 | info@grouve.nl

 

Wellicht ook interessant voor je:

Share This