Door: Gerard Grouve

Digitaal transformeren is essentieel om in de snel veranderende wereld van vandaag competitief te blijven. Er bestaat echter een groot verschil tussen digitaliseren en een complete digitale transformatie. Maar al te vaak spreek ik CEO’s die ‘digitale transformatie’ zien als het werken vanuit de cloud, waar dat voorheen allemaal lokaal werd gedaan.

Zo simpel is het alleen niet. In de praktijk vult iedereen het begrip digitale transformatie namelijk anders in. Wat betekent digitaal transformeren voor u?

Een digitale transformatie integreert digitale technologie op alle gebieden van uw organisatie en verandert uw werkwijze fundamenteel. Wat is uw strategie? Klik om te Tweeten

Het begrip digitale transformatie

Bij een digitale transformatie integreert u digitale technologie op alle gebieden van een organisatie. Dat verandert fundamenteel hoe u te werk gaat en waarde aan klanten levert.

Vanuit mijn beleving kijkt u hiervoor eerst goed naar uw businessmodel. Wat is daaraan te verbeteren? Wat kunt u doen om toegevoegde waarde te creëren? Gaat u die creëren aan de klantkant, of aan de interne kant? Misschien wel allebei?

Leestip: Digitale transformatie? Met deze 11 vaardigheden krijgt u het voor elkaar!

Voor iedereen anders

Hoewel het begrip ‘digitale transformatie’ voor iedereen hetzelfde betekent, ziet een digitale transformatie er voor elke organisatie anders uit. In mijn beleving maken mensen het vaak veel te spannend en vooral te groot. Daardoor komt er in de praktijk uiteindelijk vaak maar weinig van de grote plannen terecht. Kijk daarom vooral naar waar u de meeste winst kunt behalen en pak het vervolgens stap voor stap aan. Dat vergroot uw kans op succes aanzienlijk.

Leestip: De 10 valkuilen bij digitale transformatie

hoe-coronacrisis-banen-veranderen

Digitaal transformeren is post-corona een must

Digitaal transformeren is in 2021 een must, daar kan ik kort over zijn. Sterker nog, een digitale transformatie is voor veel organisaties een must om op de lange termijn überhaupt te overleven. Zeker na corona blijkt maar al te goed dat organisaties die zich snel aanpassen aan veranderende klantbehoeften goed overleven of zelfs opbloeien.

Versnelling door het coronavirus

COVID-19 heeft op het gebied van digitale transformatie voor een duidelijke versnelling gezorgd. De crisis dwingt u op een heel andere manier te werken en denken. De meeste organisaties zijn inmiddels totaal anders vormgegeven. Zowel intern als extern werken mensen bijvoorbeeld anders samen. Veel bedrijven hebben hier toch wel problemen mee gehad.

Uw accountmanagers zagen bijvoorbeeld fysiek geen klanten meer. Hoe ging u daarmee om? Accountmanagers zitten over het algemeen namelijk het liefst bij de klant aan tafel. ‘Buiten’ kunt u het namelijk verdienen. Binnen is dat een stuk lastiger. Met die aanpassing hebben veel bedrijven moeite gehad. Toch komen de meeste organisaties er nu wel uit. Het feit dat iedereen ermee te maken heeft en heeft gehad, maakt het gelukkig gemakkelijker om te transformeren.

Leestip: Hoe het coronavirus banen verandert

Terug naar het oude normaal?

Ik denk niet dat het oude normaal ooit nog terugkomt. Mensen willen wel weer terug naar het oude, maar als organisatie moet u vooral vooruitkijken. Bepaalde dingen komen zeker terug, maar toch duidelijk in een andere vorm, vooral op het gebied van interne en externe samenwerking.

Terug naar het oude hoeft wat mij betreft ook niet. Het nieuwe normaal heeft gezorgd voor een evolutie. Voorheen stonden veel organisaties onbewust te veel stil. In die zin heeft de coronacrisis voor een behoorlijke transformatie gezorgd.

Leestip: 5 stappen om sterker uit een crisis te komen

negatieve-bedrijfscultuur-veranderen-grouve

De rol van de cultuur bij digitale transformatie

De bedrijfscultuur speelt bij een digitale transformatie een grote rol. Wat kunt u daarin doen? Welke stappen maakt u? Uw bedrijfsprocessen aanpassen is vaak nodig, hoewel ik toegeef dat zoiets meestal geen eenvoudige opgave is. Die past u namelijk niet zomaar aan.

Een businessplan heeft een houdbaarheidsdatum

Houdt in gedachten dat de wereld voortdurend verandert. Mensen denken in mijn ervaring maar al te vaak dat een bestaand en goed businessmodel altijd maar blijft draaien. Helaas is dat niet het geval. Laat u een pak yoghurt in de koelkast staan? Dan bederft het vanzelf. Dat is met een businessmodel eigenlijk precies hetzelfde. Het heeft een bepaalde houdbaarheidsdatum, waarna er een aanpassing van uw businessmodel moet komen.

Hoe meet u de ROI op digitale transformatie?

Het is heel belangrijk om de resultaten van uw inspanningen te meten. Stel hiervoor daarom duidelijke KPI’s op.

Onrust

Het proces van digitale transformatie veroorzaakt helaas vaak veel onrust. Blijf daarom veel testen. Kijk wat wel en niet mogelijk is. Organisaties testen namelijk veel te weinig. Mensen vragen niet aan de klanten wat ze vinden. Organisaties denken vaak zelf te weten wat de klant goed vindt. Dat weet u niet, dat bepaalt uw klant!

Organisaties testen namelijk veel te weinig. Mensen vragen niet aan de klanten wat ze vinden. Organisaties denken vaak zelf te weten wat de klant goed vindt. Dat weet u niet, dat bepaalt uw klant! Klik om te Tweeten

Interne transformatie

Ook binnen organisaties heeft u vaak met veel verschillende belanghebbenden en verschillen te maken, zoals: de gebruiker, de beslisser, de eindverantwoordelijke, de influencer en meer. Er zijn zoveel verschillende functies binnen een bedrijf. Daar dient u bij een digitale transformatie allemaal rekening mee te houden.

Neem kleine stappen

Hoewel dit misschien overweldigend klinkt, hoeft dat het zeker niet te zijn. Verdeel alles in kleine stappen en doe veel try-outs. Ontwikkel een minimum viable product en ga daarmee naar de klant. Stel vragen en speel daarop in.

Conclusie

Digitaal transformeren is essentieel om in de snel veranderende wereld van vandaag competitief te blijven. Een digitale transformatie gaat verder dan alleen het digitaliseren van bestaande bedrijfsprocessen.

Bij een complete digitale transformatie kijkt u met een andere blik naar uw organisatie. Waar zit de waarde? Hoe helpt u zoveel mogelijk te voorzien in de veranderende behoeften van de klant? Waar liggen nieuwe kansen?

Een digitale transformatie betekent daarom vaak een volledige cultuurverandering, die van organisaties vraagt de status quo voortdurend uit te dagen. Durf te experimenteren, risico’s te nemen en daar fouten bij te maken. Van fouten leert u en wordt het eindproduct uiteindelijk beter.

Een digitale transformatie betekent daarom vaak een volledige cultuurverandering, die van organisaties vraagt de status quo voortdurend uit te dagen. Durf te experimenteren, risico’s te nemen en daar fouten bij te maken. Van fouten leert u… Klik om te Tweeten

Bent u klaar voor een digitale transformatie? Ik help u hier graag bij. Neem vrijblijvend contact op.

Gerard Grouve

Eigenaar Grouve Management BV
06 - 20 39 72 32 | info@grouve.nl

 

Wellicht ook interessant voor je:

Share This