Een mentor, dat is toch iets voor start-ups en young professionals? Ja, maar ook voor bestaande bedrijven en ervaren managers, managing directors en ondernemers. De top bereiken is een uitdaging, maar aan de top blijven is evengoed een challenge. Een mentor in handen nemen is dus altijd een goed idee, voor een professional die het maximale uit zijn carrière wil halen en voor een ondernemer die alles uit zijn organisatie wil halen. Een goede mentor haalt het beste bij u naar boven, waardoor u optimaal functioneert.

Bron: Unsplash

Wat doet een goede mentor? Wanneer is een mentor-pupil-relatie succesvol? Ontdek hoe een mentor ook uw carrière een boost kan geven.

Specifieke stimulans

Een mentor heeft een andere benadering dan een coach. Daar waar een coach zich richt op de algehele motivatie van een pupil, richt een mentor zich op een specifieke expertise, met een gericht doel. Een coach en mentor hebben daarentegen wel een gemeenschappelijk doel: uw carrière stimuleren door het beste bij u naar boven te halen.

Leestip: Do you want to be a better leader? Get humble

Mensen leren van mensen

Opleidingen, trainingen en workshops zijn onontbeerlijk om de nodige kennis op te doen om een expert te worden in uw vak. De soft skills daarentegen, zoals people management en personal branding, leert u sneller en beter door ervaring op te doen en anderen aan het werk te zien.

We trekken ons op aan ambitieuze collega’s en laten ons inspireren door succesvolle ondernemers. Mensen leren nou eenmaal graag van mensen. Een mentor motiveert, inspireert en reflecteert op een gerichte, persoonlijke wijze, in tegenstelling tot een online training of in een bomvolle cursus, met geringe persoonlijke aandacht.

Een mentor motiveert, inspireert en reflecteert

Een succesvolle mentor-pupil-relatie

Bron: Unsplash

Bij een succesvolle mentor-pupil-relatie is alle aandacht op de pupil gericht. Een mentor dient een pupil te stimuleren om zelf keuzes te maken. De motivatie van de pupil is daarom essentieel. Een andere belangrijke voorwaarde om een mentor-pupil-relatie te laten slagen is het definiëren van doelen en het vaststellen van meetpunten.

Mentor en leerling dienen dit samen op te stellen om de voortgang van de pupil inzichtelijk te maken en grip te krijgen op de geboekte progressie. Tot slot is ook de beschikbaarheid van de mentor cruciaal voor een succesvolle mentor-pupil-relatie. Een goede mentor is toegewijd en betrokken, voor een lange periode.

Leestip: Successful yet feeling unhappy? 6 easy steps to change this

Geïnspireerd geraakt om ook een mentor in handen te nemen? Grouve Consultancy biedt persoonlijke, toegewijde mentorprogramma’s om uw carrière een boost te geven. 

Share This